Őszintén kérdem: MITŐL félted?
Miért? Hiszen inflációs cél van Magyarországon, nincs árfolyamcél. Az infláció pedig nagyon csökkenő pályán van.
Talán kicsit merész volt az újabb vágás. (?) A forintot féltem kicsit, bár remélem, hogy odafigyelnek rá.
Újabb 25 bázisponttal 5,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a monetáris tanács.
Az alapkamat a tavaly augusztusi 7,0 százalékról, hat egymást követő alkalommal, 0,25 százalékpontos csökkentés után süllyedt 5,50 százalékra.
Korábban 2010 november 30-tól állt 5,50 százalékon az alapkamat, ennél alacsonyabban 2010 április-november között, amikor 5,25 százalék volt
A tanácsnak valószínűleg ez volt az utolsó ülése, mielőtt a miniszterelnök megnevezné jelöltjét a jegybank következő elnökének tisztére, Simor András megbízatása ugyanis március 3-án lejár.
Jó hétvégét!
Szerintem amennyire lehetséges volt, tervszerűen csinálták, csak azzal nem számoltak, hogy az euro ennyire gyengül a többi devizával szemben. Gondold el, ha nincs görög államcsőd, meg pánik a spanyolok, olaszok miatt, és a forint stabil, már 68%-on lenne az államadósság!
Ha nincs mnyp átvétel akkor meg 90% fölött. És az bizony csődhöz vezetett volna.
A jelen felértékeli az esetet, miután az elmélet beigazolódni látszik.
Lsd. Roubini professzor is guru lett, miután bejött a jóslata a nagy összeomlásról.
Is-is ezzel tudok azonosulni. Így van.
Azt, hogy zseniálisan csinálták, hmm hát nem igazán támogatnám, inkább ahhoz hasonlítanám mikor valaki végső elkeseredésében ámokfut és a különböző okokból de túléli kisebb nagyobb zúzódásokkal :)
Jó lehetett volna rosszabb is. De még a levegőben vagyunk, várom hová érkezünk le ez még elég sok mindentől függ.
Köszi beszélgetést, de most zárom mondandóm tényleg nincs más egyéb részemről.
Is-is.
Ha rossz a gazdasági eredményünk, akkor hiába a jó nemzetközi hangulat - jön az országcsőd.
Ha jó a gazdasági eredményünk, de a nemzetközi hangulat pedig pocsék - az eredmények nem jönnek át.
2010 azért volt más helyzet, mármint amikor a kormány csak a meglévő megállapodást akarta fenntartani, mert olyan eszközöket akart alkalmazni, amit az iMF nem engedett volna - és ezért értelemszerűen el kellett távolodnia tőle. Miután az eszközökhöz hozzáfért, pl. szektoradó, mnyp - és ehhez hasonló eszközök más országokban is bevetésre kerültek - nyugodtan vissza lehetett térni az IMF-hez a megingott bizalom helyreállítása érdekében.
Szerintem Orbán-Matolcsy zseniálisan csinálta-csinálja.
Nehéz ettől a témától szabadulni. :) Nem akarok róla írni már de muszáj. :)
Na , az jogos, hogy a piac kényszeríti ki a kamatcsökkentést, vagy emelést, ez mindig így van.
Csak azt lenne érdemes eldönteni, hogy ez a magyar gazdasági sikerek elismerése, vagy egy jó nemzetközi hangulat mellett, egy Imf-hez való közeledés következménye.
Pl megnézném, ha idén nyár elején összeveszünk az imf-el és azt kommunikáljuk megint ész nélkül mint korábban, hogy nekünk nincs rájuk szükségünk és húzzanak innen, most hol állnának a hozamaink?
Ez egy nagy eldöntendő kérdés vsz.
Egy valami biztos ha annyira stabil lábakon állnánk Viktor király nem játszaná ezt a násztáncot imf-el. :)
annyira szép dolgozatot írtam ebből április végén :o) és lehet ki is keresem és beidézem :o))) mert nekem nagyon tetszett :o))) és ez volt a végkövetkeztetés, amit az ortodox tanáromnak csak mint ötlet (eshetőség) mertem felvetni a dolgozatban, mármint, hogy a piac fogja magára húzni a jegybanki kamatcsökkentést.
"Majd Viktor embere megoldja, nem ortodox módon leviszi 0 alá. :)"
Szerintem ettől nem kell félned. A piac tudni fogja, hogy kamatcsökkentési periódus lesz várható a jegybankban és szépen el fogják vinni a kötvényeket alacsonyabb hozam mellett is, ha a kormány továbbra is fegyelmezett gazdálkodást folytat.
Azért szerintem beszédes, hogy már a piac gondolta úgy, hogy nem lehet tovább tartani a 7%-os kamatot, úgyhogy szépen elkezdték vásárolni az állampapírokat, 6,7-6,8%-on. Végülis a piac kényszerítette ki ezt a kamatcsökkentést is.
Ebben az országban senki nem akar politikai árat fizetni aki hatalmon van. Max ha nagyon muszáj. Ezért is ilyen felívelő az ország gazdasági élete, többek között. :)
Na de hagyjuk inkább , várjuk ki mi sül ebből a kotyvalékból a végén.
Majd meglátjuk, hogy kell-e megállapodás. Akkor kell, ha az állampapírpiac befagy. Különben pedig nem szükségszerű.
Egyébként nagyon megértő voltál azzal kapcsolatban, hogy 2007-től Simor nem pakolta oda az árfolyamot ahova kellett volna politikai okokból - mert akkor nem lett volna devizahitelezés felfutás és hitelből kistafírozott hamis jólét ópiuma.
Csak akkor ne vessük a kormány szemére azt, hogy nem akar politikai árat fizetni az IMF hitel megállapodásért, azaz nem akar mindenáron megállapodást.
Látom nem sikerült meggyőzzelek arról nem Simor a hunyó a kamatcsökkentés témában.
Csökkenteni végülis mindig lehet, max a következményei kérdésesek.
Majd Viktor embere megoldja, nem ortodox módon leviszi 0 alá. :)
...
Tekintve, hogy minden fiskális pozíciónk javul, mind állam mind ország szinten
Csökkenő pályára állt államadósság,
3% alá beállított strukturális hiány,
lakossági devizaeladósodottság 2000 milliárd forinttal csökkent 2 év alatt!
csökkenő országkockázat,
stagnáló munkanélküliség,
enyhén bővülő foglalkoztatottság
ha nem ekkor, akkor nem tudom mikor volt még támogatóbb a kormány tevékenysége a kamatcsökkentésre. Na mindegy, ezt a fél évet kibírjuk valahogy.
naponta jelennek meg cikkek arról lesz e, vagy nem lesz. Mindenki találgatja.
Amint a tárgyaló felek részéről jön egy egyértelmű jelzés pl felállnak a tárgyalóasztaltól megállapodás nélkül, vagy megállapodnak vagy erre elhangzik tőlük egy utalás akkor nézzük meg a reakciókat. Hidd el lesznek, bár lehet sok örömünk nem lesz benne.
Hát igen itt jönnek be a politikai vonatkozások a gazdasági témákba Viktor részéről. Mi az elsődleges szempont , nagyon nem mindegy. Persze közben ez nem akadályozza meg , hogy bírálja Simort. Ravasz ez a Viktor .