Regisztráció Elfelejtett jelszó

Argentín válság számokban, kommentárral

Re: nincs cím

#468514 banyaiz Előzmény: #468504

:) A nyilatkozatokat felfűzted már időrendben? Időnként meg szoktad hallgatni pl Selmeczit? Ezek után valósággal való szembenézésről beszélsz?

Pl amikor azt hajtogatják nem lesz megszorítás? Ez lenne a szembenézés a nagy büdös valósággal?

Szürreális.

#468509 Kissherceg Előzmény: #468507

Igen, egyértelmű, hogy mindig a lakosság és a vállalatok fizetnek. Elírtam. Szerintem pedig a következő időszakban megint az állami szerepvállalás fog növekedni szerte a világon.

#468507 sbbacsi Előzmény: #468485

Figy, mindig a lakosság fizet meg mindent. Ez elég egyszerű, hisz más nem tud fizetni, csak aki termel. Itthon sem OV dobja össze a GDP-t.

Egy kormány célja az kellene, hogy legyen, hogy a gazdaság működjön és maradjon itthon belőle valami. Ismétlem amit írtam: Egyelőre nekünk k* mindegy, hol van a pénz, mert a magunk lábán sem tudnánk megállni, soha nem is tudtunk. Először ezeket kéne rendbe tenni és ennek nem az állami tulajdon a megoldása, sőt, az épp az ellenkezője. Szabályozás kell és ennyi. A tőke a többit elintézi.

AT: Nyerőgép, flippergép, tők mindegy. Maradjunk a játékgépnél. :) A lényeg az, hogy elszórjuk amink van és amit kapunk. Ez mindig is így volt. Oldaltól függetlenül sajnos.

#468504 Előzmény: #468499

Még sokkal hülyébbek.

Képzeld, én még olyanokat is ismerek, akik Bajnait éltetik, és a mai napig azt hiszik, hogy Bokrosnak a névadáson kívül bármi más köze is volt a Bokros csomaghoz. Sőt mit több, már olyanokról is hallottam, akik szerint Bajnai újra eljövetele felvirágoztathatná az országot, sőt ennek még valós esélye is van.

És amig ilyeneket el lehet hitetni az emberekkel, meg a száz tyúklépést, valamint a nem lesz gázáremelést, nomeg azt, hogy lehet 250 Ft egy Euró, mert ez csak akarat kérdése, addig nem igazán tudhatsz mást csinálni, mint amit látsz.

Azt, hogy RÁKÉNYSZERÍTIK az embereket a valósággal való szembenézésre.

#468499 banyaiz Előzmény: #468492

Szerintem az újra strukturálást azzal kell kezdeni, hogy szembe nézünk a valósággal. Mint egy rossz helyzetben lévő vállalatnál. Ott is mielőtt bármit elkezdesz felméred mik a problémás területek azon te saját hatáskörben mit tudsz javítani, milyen a környezet stb.

Nálunk még ez sem történik meg, pedig ez az alap. Etetik az embereket a sok maszlaggal. Röhejes ez a bűvészkedés a politikai népszerűség megőrzése érdekében.

Egyszer meg kellene próbálni a valóságról beszélni, és racionálisan cselekedni. És csak arról beszélni , csak úgy cselekedni 4 éven keresztül. Akkor is ha ez fájdalmas. Szerintem tuti nyerő lenne, csak meg kellene próbálni. Annyira csak nem hülyék az emberek, hogy ezt ne értsék meg. Vagy mégis? Nehéz ez mert a politikusok mindig 4 évben gondolkodnak.

Nincs kormányzati akarat…

#468493 Longshort Voilattila

Nincs kormányzati akarat a nemzet jobbátételére, valami miatt, most ebbe ne menjünk bele de ilyen helyzetben a legnagyobb kibaszás ha hosszú életűek vagyunk és egészségesek. Ezt csak segíti egy csőd, szegénység lesz, de ha nem gázolajjal, akkor kapával szántunk, van permakultúra, van víz kenyér, malac, tyúk, munka, nincs kocsi, nincs tespedés, szemétvásárlás nyugatról (Lidl és társai), van család újra, összefogás helyi méretekben, nyugi. Sajnálom hogy nem rohangálok majd 140 el, de tudok már lovagolni, éljen a romantika. Újra igazán tartós gépeket építünk majd, vége lesz ennek a pazarló világnak ami nem fentartható.

Túl nőtt egy kicsit a fogyasztói társadalom a józan ész határán államadóságfinanszíroztatásostúl, kínaiárústúl, ****nagytankhalyóstúl. Menjenek a ****. Nem ez az élet értelme. Omoljon csak össze ez az egész a világ 1%áért létrehozott pszeudotársadalom, a romok alól majd zöldül a rét, ha nem lesz gond az északi félteke 500 atomerőművével, akkor csak jobb lehet. Ezt látom a hegyről, térkép e táj.

Nem kell középkorba sűlyedni, rengeteg technikai találmány van azóta ami nem merül feledésbe, csak okosan kell használni. A pénzt is okosan kell használni.

#468492 Kissherceg Előzmény: #468489

Ez így van. Várnám az elszámoltatást, de mivel az a pénz már nyugaton van elég nehézkes...

Ezt hangsúlyozom, hogy újra kell struktúrálni az egészet itthon.

#468489 banyaiz Előzmény: #468485

Végtörlesztés nagyban? :) A lakosság nem a nyugat gazdagodását fizeti meg hanem a populista , selejt, alkalmatlan politikusaink hülyeségeit, már hosszú hosszú idő óta. Viszont a mindig aktuális politikusainkat a nép ülteti oda, vagyis végső soron saját magunknak köszönhetünk mindent. Sajnos a hülyének lenni nem olcsó, ellenben drága. :)

Ha elengednék az adósság felét, az akkor érne vmit ha a rendszereinket fenntarthatóvá tudnánk tenni, átalakítani. Ha ezt nem tennénk újra termelődne az adósság.

#468488 Előzmény: #468485

Urak, nekünk nem kell elengedni az adósság 50%-át, bőven elég, ha engedik visszafizetni.

#468486 Előzmény: #468467

"egy flippergépes, életében nem dolgozott kisebbségit látnak"

Gondolom nyerőgépest akartál írni...

#468485 Kissherceg Előzmény: #468483

Bokros úr kitűnő munkáját kifizette meg? A lakosság. Mindig a lakosság fizesse meg a nyugat további gazdagodását? Olvasd el, hogy év elején mit írtam a drogos vagy szexfüggő további táplálásáról. Legnagyobb marhaság csődben lévő nyugatot nekünk finanszírozni. Két dolgot lehet felajánlani. Elengedik adósságaink 50%-t vagy argentín utat csinálnak és leértékelik a Forintot kegyetlenül. Egyértelmű, hogy az első megoldás volna a célszerű, a probléma, hogy a második valószínűbb.

Zoli egyébként OV öli a fociba a pénzt, tehát tényleg másolja. Költség oldalt pedig faraghatná, egészségügy pedig lehetne részben fizetős

#468483 banyaiz Előzmény: #468352

Herceg Argentínától nekünk egy dolgot kell ellesnünk a focijukat. Abban volna mit tanulni. :)

Nekünk a rendszerváltáskor volt egy történelmi lehetőségünk arra, hogy az államadósság visszafizetését megtagadjuk. Volt is rá bizonyos pol támogatás németek részéről. Az egész keleti blokk egységesen fellépve megtagadta volna az elképzelhető, hogy járható út lett volna gazdaságilag, politikailag.

Most ilyet tennénk az az életszínvonal drasztikus romlásával járna évekig, politikai bukás lenne azoknak akik erre az útra viszik az országot.

Azt kell elkerülni minden eszközzel nehogy egy olyan spirálba kerüljünk ami ezt az utat eredményezi. Könnyedén megvalósítható, ha a rövid távú pol érdekek helyett megfelelő szakmai döntések születnek. Csak erre 20 éve egyetlen kormány sem képes, kivéve Bokros kitűnő munkáját, és Bajnai 1 évét ami viszont túl rövid volt ahhoz megfelelő következtetéseket lehessen levonni.

#468482 Kissherceg Előzmény: #468467

1. Én nem az argentín modell követésére buzdítok, hanem statisztikát prezentáltam saját devizában. Engem rohadtul nem érdekel, hogy egy tengerentúli nép devizája szerint hogy élek, ha a saját pénzemből kijövök. Mindenkinek magának kell eldöntenie,hogy mit olvas ki belőle.

Nézd meg a kisfilmet, amíg van meki Argentínában nem hiszem, hogy nagy gond lehet. :)

Szerintem a gazdaság újra struktúrálása és szabályozása elkerülhetetlen itthon és nyugaton. A kérdés, hogy az árral megyünk, amikor kint pánik és dráma van, vagy előtte megpróbáljuk. A sorrend nagyon nem mindegy, mert egyiken kereshetünk, másik viszont totál középkorba visz.

A tőke sokkal mohóbb annál, mintsem hogy kint maradjon a határokon kívül 40évig...

Vám bevétel kiesést nem sikerült pótolni...

Részleges elengedéssel próbálkoznak az Írek is :)

#468467 sbbacsi Előzmény: #468429

Ahogy írtad: az adósság részleges elengedése is csőd. Ugyan ki finanszíroz középtávon, ha azt látja, hogy a felét kapja vissza? Soft landing nincs ilyen módon. A soft landing az IMF hitel (lett volna megtartva anno 2 évvel ezelőtt, nem süllyedve és pénzt égetve feleslegesen, megtámogatva remek egykulcsos fekete lyukkal)

Herceg, az argentin példával több gond is van szvsz.

1. Egyrészt nem vagyunk egy kategória nyersanyagban, tele vannak ásványkincsekkel. Lehet mondani, hogy itthon víz+föld, de egyelőre nem sok haszna. Hosszú távon kétségtelen, hogy lesz, de azzal sokra nem megyünk, ha közben megdöglünk.

2. Világgazdasági helyet... és ebben úgy látszik egyetértünk, te sem látod rózsásan, hogy meddig tartja magát a "nyugati modell". Ők egy igen jó időszakban a fentiekre támaszkodva tudtak talpra állni, itt most ilyen leletőség nem lesz.

Ha úgy érted a talpra állást, hogy tiszta lappal indulunk, talán enni lesz mit (víz+kenyér) és ezt konzerváljuk mondjuk 50 évre, amikor a nyugatiak is beérnek minket, akkor egyetértek. Erre van lehetőség... akkor leszünk majd exportország, mert tuti, hogy 1 kiló banánt se tudunk majd importálni, mint a régi szép időkben...

D erre is nagy áldozatok árán van lehetőség, nyilván ország nem tűnik el csak úgy, de mondjuk egy 10%-os "lemorzsolódás" is olyan veszteség amit nem biztos, hogy túlélünk, márpedig most is rengetegen a létminimum alatt élnek. Betegeknél lehet, hogy siker egy olyan műtét, ahol megmentik az életét, és csak az egyik karját kell levágni, de nagyban ez szerintem nem működőképes... vagy legalábbis százszor fájdalmasabb még annál is.

Az alapproblémát ugyanabban látom továbbra is, van egy szarul működő állam és folyik el a pénz 20 éve. Ebben semmilyen változás nem történt továbbra sem. Az EU-s pénzek elfolytak, az állami beszerzések ugyanúgy zajlanak most is, hajszálra. Folyik el a pénz Puskás Akadémiára meg hasonlókra... Nem tudunk megállni a magunk talpán. Először ezt kéne rendbe hozni és utána harcolni a gonosz uzsorásokkal.

Addig ez így tyúk vagy tojás esete. Gondolom a "nagy tervet" látók fidesz szimpatizánsoknak is más a véleménye ha pl. egy flippergépes, életében nem dolgozott kisebbségit látnak aki épp beintene a gonosz uzsorásának. Pedig a hasonlat stimmel...

#468464 Longshort Voilattila Előzmény: #468450

Budapest már most sokkal rosszabb állapotban van.

Szerintam nem kell beszarni az államcsődtől, manapság az egyetlen eszköz hadsereg híján a mondvacsinált államadósság elengedésre. Kézzel fogható szakmát kell tanulni, betárazni gyarmatáruból meg az olajhoz kötött alapanyagokból, helyi pénzt kell kibocsájtani regionálisan, aztán hajrá. Rosszabb nem sokkal lehet, mint ami így lesz. Még csak nem is dupla vagy semmi, hanem semmi vagy valami, nyilván dobna bárki a képletes kockával...

#468462 Előzmény: #468446

Namármost, ha VALÓS piaci folyamatok alapján lenne 150 az árfolyam, azaz az kellene, hogy úgy a kétszeresére nőjön a magyar GDP (és az adóbevételek!) pusztán a TERMELÉS alapján, amely értelemszerűen nem lehetséges erősödő deviza mellett. Vagyis közgazdasági anomália az, hogy úgy legyen 150 az árfolyam, hogy a növekvő export miatt egymás f@szának a szopását könyveljük le hozzáadott érték címszóval, mert egyebekben ahhoz, hogy növekedjenek az adóbevételek és az a termelésből származzon, ahhoz gyengébb export szükséges.

Ahhoz, hogy most 150 Ft legyen egy EUR, nem kellene sok, fel kellene venni 40 milliárd EUR-t az IMF+EU bűnözőktől, amelyre fizetnénk a kamatot a költségvetésből, majd ezek után adnánk 12-15% hozamot a Forintra is. Már eyg héten belül 150 Ft lenne a HUF/EUR, az egy más kérdés, hogy se nyugdíjat nem lehetne osztani, se az állami szférában fizetéseket, de hát, ilyen áldozatot igazán megér az, hogy te 50%-al jobban élhessél.

#468456 Kissherceg Előzmény: #468422

Egyébként a szó amit keresel, az elszámoltathatóság és magas fizetés. Ez kell szerintem egy jó vállalatirányításhoz. Ellenben ez az üzleti világban sincs így.

#468453 Előzmény: #468422

"Ugyanis pont azt írtam, hogy az káros, ha állami vállalat politikai érdekeket szolgál ki."

Kedvesem, amikor a politikát az állam csinálja, akkor egy állami tulajdonú vállalatnak mégis miféle érdeket kellene kiszolgálnia, HA NEM POLITIKAIT?! Nem ezzel van a probléma, ahogy ezt már kifejtettem, hanem éppen azzal, amikor egy vállalat már a politikára van hatással, amely azonban éppen NEM az állami vállalatokra jellemző.

"Sehol nem írtam, hogy állami vállalatoknak profitra kéne törekedniük, mivel én sem így gondolom, de az ilyen cégeknek is fontos, hogy hatékonyan, a külső gazdasági körülményeket figyelembe véve működjenek, fejlődjenek, különben olyan élőhalott monstrumok lesznek belőlük mint a BKV, Malév vagy a MÁV."

Én pedig erre írtam, hogy ezek a cégek nem is működhetnek másképpen egy alulfinanszírozott környezetben, mert ezek magáncégként egyáltalán nem működnének, ugyanis a bevételüket értelemszerűen lényegesen meghaladja a kiadásuk. Amig pedig ilyen a RENDSZER, amiben működniük kell, addig teljes akadémikusság ezért ezeket a cégeket okolni, valamint a problémát az "állami tulajdonlásban" keresni. Elég csak megnézni a korábban kiszervezett ágazatokat, például a betegszállítást (mai hír, valaki már feldobta), mert azok pontosan ugyanazon problémáktól szenvednek, mint az állami vállalkozások: Egyszerűen nincs elég pénz a normális, rendszerszintű, egy magántulajdonú cégnél, és cégtől elvárt módon.

Éppen ezért teljességgel értelmetlen ezeket a cégeket éppen az "állami tulajdon" kérdésében vizsgálni, vagy ebben keresni a problémák tárgyát, mint látható volt, a Malév a magántulajdonlása alatt egyenesen megtöbbszörözte az adósságát, és csökkentette a hatékonyságát, a BKV-t, MÁV-ot pedig épeszű vállalkozó úgy kerülné el messzire, hogy a Marsról pillantana először vissza, hogy biztosan nem akarják-e rákényszeríteni, hogy csinálja.

Ehhez képest az, hogy egy TULAJDONOS kit nevez ki pozícióba, az valami olyan marginális, ezredrangú kérdés, hogy hihetetlen - különösen akkor, amikor tudható, hogy az adott pozícióban tényleges úgysem tudna semmit sem csinálni, hiszen ez nem ész, hanem finanszírozás kérdése lenne. Nem egy esetben egyébként pont azért kell így kinevezni embereket, mert vállalkozói szférából érkező el sem vállalná.

Ebban a problémák okát keresni több, mint nonszensz.

#468451 Kissherceg Előzmény: #468446

2008-ban 50%al jobban éltél, mint most? Ejha. Gondolom akkor az ország adatai is annyival jobbak voltak. Köszi, jó tudni.

#468450 Kissherceg Előzmény: #468429

Ahogy elnézem azért nem olyan drámai.

Vicces egyébként, hogy minden szart dollárban akar mérni a sok okos tájékozott gazdasági szakember, mert az a tartalék valuta. Ettől független 2008-ban USDHUF 150 alatt volt, akkor gondolom nagyon jól éltünk.

Picirigo szerintem a következő zajlik, ha OV-t értelmezni próbálom.

1990 előtt - államosítás, 1990-2000 - privatizáció, vagyon elherdálás, 2000-2010 deviza hitel boom, 2010-2020 részbeni államosítás, 2020- privatizáció.

Egyébként nem tudom, hogy itt mit szólnak le a kedves olvasók, amikor anglia nagybankjainak jó részében az állam többségi tulajdonos vagy már kb kizárólagos, a világ legnagyobb biztosítójának és jelzálog hitelezőinek tulajdonosa USA. Pont a kapitalizmus két minta példánya...

Egyértelműen látszik, hogy a szabadpiac és az állami kivonulás csődbe kergette a nyugati államokat és eltorzította az egészséges GDP arányokat. A lakosság pedig folyamatosan elszegényedik reálértéken. Persze ez más szintről, mint pl kelet eu.