Oldalunkon a felhasználói élmény javítása és egyes szolgáltatások elérhetővé tétele érdekében
HTTP cookie-kat (sütiket) használunk.
További információk
Ez kvázi annak beismerése, hogy a Hindenburgnak igaza van. A könyvelők éjjel nappal dolgozhatnak azon, hogy kihozzák azokat a számokat amiket a management vár és konzisztens is maradjanak a report számai egymással
ez az aug 5-i minipánik magyarázataként is mondtak mindenféle faszságot, aztán kiderült , hogy a japán jegybank intervenciója miatt likvidáltak egy csomó poziciót és amiatt történt.
Persze ha nem a JCB, akkor találtak volna más magyarázatot. Én is nagyon gondolkoztam akkor a vételeken, de nyuszi voltam, annyira mondták, hogy itt a világvége, az augusztus a legrosszabb hónap a tőzsdéken stb stb, szóval nagyjából a partvonalon maradtam.
A vártnál sokkal rosszabb amerikai munkaerő-piaci adat után fennáll a veszélye, hogy az amerikai gazdaság a vártnál érdemben gyorsabb ütemben lassulhat, és akár a későbbi recesszió esélyét sem lehet kizárni.
Ez élesen ellentmond annak a képnek, amit Jerome Powell elnök az e heti kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón vázolt fel. Ott még a munkaerőpiac egyensúlyban volt, míg az infláció szépen jött le.
Nem csoda, hogy a fentiek fényében a befektetők is teljesen másik forgatókönyvet kezdtek el árazni. Míg tegnap csupán 22% esélyt adott a piac a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágásnak, addig a mai adatot követően már 61,5% az esély rá a piac megítélése szerint.
A mai adat nem az első adat, amely felhívta a gazdaság lassulására a figyelmet. Az ISM beszerzésimenedzser-indexek például hónapok óta baljós üzeneteket hordoznak. Nagyon ritkán szokott olyan előfordulni, amikor a szolgáltatószektor és a feldolgozóipar is egyszerre kerül recessziós tartományba az ISM felmérése alapján. Legutóbb ilyenre 2001-ben, 2007-ben és 2020-ban volt példa.
Fontos kihangsúlyozni, hogy a szeptemberi ülésig még egy munkaerő-piaci adat és kettő inflációs adat is érkezik majd. A Fed azt is kihangsúlyozta, hogy nem egy adatpont, hanem az adatok összessége és trendje alapján hoz majd döntést. Emiatt, ahhoz, hogy az 50 pontos vágás realitássá váljon, további rossz adatok szükségesek.
A mai adat újra felhívja a figyelmet a Fed dilemmájára. Ha túl korán kezd el lazítani, akkor kockáztatja, hogy újraéled az infláció. De, ha túl későn, akkor a reálgazdaság látja kárát és a Fed elkezdhet az események után szaladni a kamatvágások felgyorsított ütemével. Nagyjából most ezt a szcenáriót kezdhette el árazni a piac.