Regisztráció Elfelejtett jelszó

még egy kicsi.

Ibiza

Vállalkozás lényege és szépsége összerakni valamit, valamit ami gurul és úgy megy ahogy gondoltad, egyszer csak önálló életre kel.


Csak jelzem az nem vállalkozás ha vállalkozóként vízszerelő vagy, és ugyanúgy dolgozol minden fejlődés nélkül mintha sima alkalmazott lennél egy cégnél.Ez egy számlázó szakibácsi aki néha megoldja okosban, ha ráver a kezére a kalapáccsal akkor megáll a "cég".


Már mondtam az üzleti modell és a cég felépítménye a fontos, melyik struktúra a leghatékonyabb. Valaki a piramisban hisz én a lapos struktúrában, nekem ez jött be. Olvashatsz ezekről szakirodalmat, fordítsd meg a piramist meg hasonlókat, fordítsák.

Minden fejben dől el, érdemes hallgatni az F1 versenyzők nyilatkozatait, dühöng pipa, tanul belőle, leteszi és megy tovább, kb az a feladat.

hatékonyság, egyik legfontosabb, hatékonyan költsd el a pénzt, pont annyit amennyi kell, ne 3x menj anyagért (folyamatosan kérj kedvezményeket és ingyenes kiszállítást, vagy több cégtől ajánlatot, néha meglepő összeget lehet keresni ilyenen), ne legyen 40% felesleg, legyen folyamatosan munka az embereknek. Az olcsóbb pénzt használd. Nem kell saját teherautó ha évente 10-20x szállítasz, bérelj. nem kell cégnél könyvelő vagy pénzügyi csoport csak akkor ha olcsóbb mint egy külső cég.. használj külső cégeket..outsourcing..(de vigyázz ne lássanak bele a fontos infókba) mindaddig amíg megéri...inkább fizess 2x annyi bért egy 3x értékesebb emberért...mint egy 1/2 bért egy pont annyit érőért...minden ember több jövedelmet kell termeljen mint amennyibe kerül... vagy legalább a lehetősége benne legyen stb stb.
Ha egy cég 80%ban hatékony az már nagyon jó, ennél nagyobb hatékonyság már nagyon sokba kerül.

Vannak ciklusok, először dolgozol mint barom, utána már dolgozol és dolgoztatsz, pénzedet forgatod vissza, majd bankok pénzét forgatod, hitelképes lesz a cég, később már másokét, akár a megrendelőnek adott 1-2% os árelőny az előrefizetésre megoldja a finanszírozást. Itt már szép a dolog, összeraksz dolgokat, megcsináltatod, és megfizetsz egy-egy témához szakértőket.


Először észreveszel lehetőségeket amiket kihasználsz, később már hoznak is neked lehetőségeket a legszebb amikor már magad teremted meg a lehetőséget.

Miért érdemes vállalkozni? mert ha alkalmazott vagy akkor kiszámítható az életpályád, van végzettséged, be van maximálva a kereseted, fel kell szorozni 40évvel és látod mennyi a jövedelemtermelő képességed.
Ha vállalkozol akkor bármi lehet, cserébe sok a munka napi 12órát dolgozol fejben és sokáig fizikailag is. de ott a függetlenség, a félelmetes szabadság érzés.. megéri nem? mindenki döntse el maga.


Vállalkozó nem értékesebb mint egy alkalmazott..egyszerűen más.

Fontos

kérdés az utódlás, sokan azt gondolják szépen összerakták a

vállalkozást és majd átadja a gyerekeknek..na erre kicsi az esély.

Miért? Mert megadtál mindent a gyerekeknek, abban fejlődhettek amiben

jók, te teremtetted ezt meg, és ez nem biztos az amit a vállalkozás

csinál. Ráadásul a gyerek emléxik arra amikor keveset látott otthol,

esetleg 7végén is dolgoztál, ezt nem akarja, nincs meg hozzá a

motiváció, hiszen mindene megvan (ezért dolgoztál).
Tehát mit tehetsz.
Ha nagyon megy a cég akkor eladod. Legjobb pozició az ha megkeres a konkurencia vagy valamelyik befektető csoport.
Rosszabb

ha te keresel vevőt. De nem reménytelen, sima számtan, ekkora

befektetés ekkora állandó költség ennyi az eredmény (mérlegekben látszik) a cég a bankok felé is hitelképes.
Próbálsz

utódot keresni magad helyett, ez egy folyamat a cég életében, első

időben minden cég a vezetőjétől a tulajdonostól függ, szép lassan kell

egy-két párhuzamos vezető mellettük viszed a nagyobb ügyeket-belevonod

őket, megtartod a stratégiai döntéseket, majd a háttérbe vonulsz

beépítve ellenőrző pontokat... a nyereséget felosztod a felét megtartod. Az igóságok és ingatlanok a sját tulajdonod, ezt bérbeadod a vállalkozásnak. Kell a bizalom és a kontrolling.