Regisztráció Elfelejtett jelszó

pá dolog a vállalkozásról:

Ibiza

milyen a vállalkozói lét? milyen tulajdonságok kellenek? Kreativitás, konfliktus tűrő képesség és az, ha gond van akkor ne blokkolj le. Ha nem ez a típus vagy akkor ne vállalkozz. Optimális ha bajban lenyugszol és hihetetlen alkotó energiák szabadulnak fel. Tudd kívülről nézni a dolgokat, ne kezd sajnálni magad, old meg. Nem kell minden neked csinálni, keress a részfeladatokra embert. nem kell hősködni, egyedül maradni a süllyedő hajón, ezt kell megelőzni.

Dolgoztasd a saját és a bankok pénzét.

Nagyon fontos!! A cég az nem buxa, nem az ha valakinek kell pénz akkor a cégből kiveszi, a cég pénze nem a tiéd!! a cégé! Kapj fizetést, ha kell pénz osztalékot kell kivenni.

a vállalkozás olyan..ezzel kelsz ezzel fexel.. ott motoszkál a fejedben.. nagyon kell benne hinni..Az a gond sokan saját gyereküknek tartják a vállalkozást ..makacsul ragaszkodnak hozzá..kudarcnak veszik ha nem akar menni.. nem kérik ki egy külsős véleményét

a vállalkozás az szabadság, félelmetes és felemelő egyben.

első az ötlet..mindjárt a második a működési modell..mitől gurul..mennyi pénz kell hozzá mennyi állandó költség..miből jön a pénz.. és ehhez mekkora árbevétel kell..fontos kérdés hova lehet fejlődni benne..lehet e belőle frencsájz..

mellesleg nem kell túlkomplikálni az egyszerű dolgok működnek..

Ha többen összeállnak egy témára és mindenki vezető..az nem tesz jó a vállalkozásnak.. a demokrácia nem ide való.. bíznod kell a másikban.

Ha többen összeállnak egy témára akkor az jó ha élesen szétválnak a vezetés feladatai..tervezés..szervezés..pénzügyek.. ez bizalom is..hiszen azért vállalkoztok együtt...

Az összeállással sztem az a gond nagyon kis arányban sikeres..miért? mert az élet hozza a helyzeteket..fiatalok vagytok okosak.. tele energiával..csapjunk bele.. jön a család 1-2-3 gyerek..asszony rágja a fülét látod a szomszéd is mekkora kocsit vett..gyerekenek ez kell az kell..lakás is kicsi.. a másik inkább pléhboj életre vágyik..kell az a piros sportkocsi..megérdemled..sokat dolgoztál.és épp van egy olcsó vitorlás..nagyon csajozós.. a harmadik fejlesztené a céget..kezdődnek a szétválások..a cég felosztása.. ha ezt túléli a cég..akkor ott van a cég fejlődése.. az üzleti modell egyszer eléri a határát..új cégstruktúra kell.. a cégek életciklusaira van pár jó könyv.. ismerek vagy 100céget..láttam az életpályákat.(nekem minden cégem évtizedek óta működik.)

Erre jó megoldás ha a cégtárs megveszi az osztalékából a költeni akaró tulajdonostársak részét, pacsálós kapott pénzt de neked nőtt a tulajdonrészed abban a cégben amiben hiszel.

ha van egy ötlet és alapból működőképes..akkor bele kell vágni..menet közben alakítsd a dolgokat.a tett halála az okoskodás..azt keresd miért igen..ne a miért nem.. üzleti modellt kell alkotni ez az alap..ne vacakolj üzleti tervvel..az a bankoknak kell majd.. HA van egy ötlet akkor játszol vele..rajzolgatsz.. pajkoskodsz a gondolattal.. olyan leszel mint móricka..mindenről az jut eszedbe.. bármit látsz hallasz azonnal összekötöd az ideáddal. Üzleti modell tök egyszerű.. ötlet..mitől gurul..mennyi pénz kell hozzá.. mennyi pénzt hozhat..

nem kell agyon számolni sem.. mennyi befektetett tőke.. mennyi az állandó költség, hol a fedezeti pontod.. a cég életereje a pénzforgalom, a pénzáramlás..kis haszonnal nagyobb forgalom.. vagy kisebb forgalom nagyobb haszon.. egy eladás sem lehet nullánál kisebb eladás.(négy alapműveletes kínai kalkulátorral milliárdos üzleteket lehet összerakni)

A költségeket pontosan kell számolni..nem az ááá az belefér módon.. a közvetett és közvetlen költségeket hajszálpontosan összeírni..kidolgozni...hiszen ez az alapja az árképzésednek..

Ha van egy költségvetésed az induláshoz..plusz 6havi állandó költség a működéshez.. akkor már érdemes belevágni sztem.. és legyen ennyi a kockázatod.. ha nem gurul..és nem tudod megjavítani akkor dobd el.

Vállalkozás arról szól elvállalsz valamit amit 60-70%ban tudod meg tudod csinálni, a többihez felnősz, érzed legbelül összehozod. Legközelebb az ugyanilyen téma már imétlés lesz, rutinfeladat.

Első 1-2 év a kritikus..utána az 5-7.év.. ott már azt is el kell dönteni..rugalmas cég maradsz.. vagy vállalatot csinálsz.. a szokásos piramisos hatáskör leosztással..
Szerintem egy céget kb 300-400 milliós forgalomig érdemes összerakni, eddig a méretig működik a rugalmasság a lapos cégstruktúra. Ezt követően egyik ágat új cégbe tenni.

Amit lehet azt szervezd ki, ne a cégnél legyen pl könyvelési osztály, vagy személyzeti. Ott vannak a könyvelő és fejvadász cégek.

Ha nagyobb téma van bízd alvállalkozókra, de úgy, hogy ne tudják összerakni a képet.

alkalmazottak:

egy alkalmazott nem játék, felelősséggel tartozol érte, ha nem ezt érzed te sem várhatod el tőle. Jó alkalmazottat meg kell fizetni és az kell tudja miért dolgozik. Az alkotási vágyát is erősíteni kell, hallgasd meg az ötleteiket.

az alkalmazott az kölcsönadja a tudását munkaerejét..és ennyi..4kor kiesik a cerka a kezéből..ha kapnak jobb ajánlatot elmennek mint a szél...a 8 órából igyexik 4-6ot dolgozni.. ahogy kilép tőled nem foglalkozik a cég dolgaival..de ez a normális.

csinálsz tervet..felosztod.."delegálod a feladatokat" és ellenőrzöl..ők a fogaskerék..ha mindenki elvégzi a saját részét akkor elkészült a terved..ha jó volt..te kockáztatsz..te fektetsz be.. a haszon a tiéd.. ebből osztasz vissza..

Egy szinttel feljebbi alkalmazott aki lojális rábizhatsz komlexebb feladatokat.. munkacsoportokat alakithatsz belőlük.. ők kb dupla pénz..előfordulhat belelát dolgokba elviszi az ügyfeleket saját vállalkozást alakit.. akkor tudod kötni ha belemész a privát életébe..segitesz a privát problémáiban haveri viszony alakul..de haverkodás nélkül...itt praktikusan magasabb alapbér..és egyéb motivációs eszközök kellenek..jutalék vagy prémium.

Annyit kell elvárni az alkalmazottaktól amire képesek + 20% ez a fejlődés lehetősége..és kimozditás a napi rutinból..de ha stresszel válaszol..akkor jobb ha visszaveszel az elvárásból..

Van kollégám aki halál lassú..de napi 10órában nyom egy folyamatos szintet..stabil személyiség..

Nekem az jött be..kiadom a heti feladatokat.. határidőkkel.. néha belekérdezek.. és bármikor hivhatnak.. elvárom egy lépést előre gondolkodjanak.. egymás mellé rendelt hatáskörök..mindenki ellenőrzi a közös pontokon a másik munkáját.. és a teljes folyamatot..ha hibát lát közvetlenül a kollégának szól..mindenki úgy dolgozik és akkor ahogy akar.. plusz még a beeső sürgős dolgokat is megkapják..

A másik amikor munkacsoportok vannak..kijelölöm a vezetőt..aki arra a munkára a legalkalmasabb... de a csapatot úgy szervezem kiosztom a munkákat..de tőlem megváltoztathatják.. párhuzamos hatáskörök..de a vezető dönt ha nézeteltérés van.vagy én.

Nekem az jön be vegyesen dolgoznak az alkalmazottak.. a saját emberek és a külső vállalkozók.

Ha komolyan veszed alkalmzottat..akkor látod benne az embert....ha elvársz lojalitást akkor komolyan kell venni az alkalmazottat..nem játékszer..életekkel játszol..felelősséggel tartozol mert megszeliditetted..

Azt gondolom ennél többet csak nagyon megfizetett vagy résztulajdonosoktól várhatsz.