Re: phiona
prospero Előzmény: #802890Hogy-hogy lépsz, a választ meg sem várod? Még a végén elhal a beszélgetés... ezek szerint ki van adva Neked, hogy kérdések feltétele után eltűnj? :-)!
Bármennyire is hihetetlen nem az a munkám, hogy bérkommenteljek...úgyhogy nincs kiadva semmi: legtöbbször időhiány van...meg persze sokszor van igazatok, máskor meg nekem van igazam sztem...de a felhozott érvek/ellenérvek alapján, már rátok bízom, hogy ki mit dönt... nem fontos már, hogy enyém legyen az utolsó hozzászólás...
Kérdésedre válaszolva ami az ájtatosságot érinti...
Katolikus nevelést kaptam, ami elvezetett a keresztény hit és istentagadáshoz tinédzser korban ez az állapot kb 10 évig tartott, aztán eljutottam oda, hogy abban hittem, Isten inkább létezik, mint nem, de továbbra is tagadtam, hogy a kereszténység lenne az egyedüli üdvözítő út, Jézust inkább embernek tartottam, egy nagy prófétának/tanítónak, de nem Isten fiának, maximum annyiban tekintettem Isten fiának, mint minden más embert. Ez az állapot szintén kb. 10 évig tartott. Aztán találkoztam hithű reformátusokkal, akikkel meg lehetett beszélni a Bibliában foglalt kérdéseket, tisztázni a rárakódott tévhiteket, és 3-4 éve eljutottam odáig, hogy most abban hiszek: Jézus inkább Isten fia volt, mint nem. Na most ebből következik néhány dolog, például az, hogy ami a Bibliában van, az az Igazság, Isten valóban azért adta az emberiségnek, hogy irányt mutasson vele.
Tehát az én történetemből az látszik, hogy minden embert hív Isten, mindenki úton van Isten felé, különböző állapotban vannak emberek...de Isten nem mond le senkiről, keresztény hit szerint halálig nyitva áll az út, hogy végül őt válaszd.
Ezek után persze nagyon vicces, amikor kleriákálfasisztának neveztek...:-)!
Ferenc pápa iránymutatása és a hazai egyházi hozzáállás kérdésével kapcsolatban azt tudom mondani, hogy katolikusok belső vitáiba nem tisztem igazságot tenni, de el tudom mondani, hogy Biblia alapján mik a vonatkozó részek.
Amivel leggyakrabban revolverezik a keresztényeket ebben a kérdésben, a felebarátról szóló példabeszéd, illetve Jézus törvénye, hogy szeresd felebarátodat. De Jézusnak van egy másik törvénye is: Szeresd és imádd Istent. Na erre a liberálisok már kevésbé szeretnek hivatkozni. :-)!
A befogadásról azt írja a Biblia a mózesi törvényekben, hogy a jövevényt be kell fogadni, mivel a zsidók is jövevények voltak Egyiptom földjén, ugyanakkor védi a zsidók vallási integritását: ugyanazon törvények vonatkoznak a jövevényekre, mint a bennszülöttekre, azaz egyenjogúak viszont a jövevénynek úgy kell viselkednie, ahogy a zsidóknak: alkalmazkodnia kell. A jövevényt körülmetélték, meg kellett tartania a zsidó vallási előírásokat stb. gyakorlatilag zsidóvá kellett válnia. Ha pedig szándékosan vétkezett megszentségtelenítette az Urat, ezért ki kellett "írtani". Tehát nem csak a befogadás/segítségnyújtás parancsa áll, hanem a befogadó közösség védelme is. Amiből következik, hogy van Bibliai alapja annak, amikor a keresztények aggodalmukat fejezik ki a befogadással kapcsolatban a saját európai közösségünk védelme érdekében. Tehát Biblia szerint akkor fogadhatsz be jövevényeket, ha a kulturális, vallási nyomást a jövevények részéről kordában tudod tartani, és nem az történik, hogy a jövevény kényszeríti rád kulturális vallási hagyományait, a jövevény kulturális/vallási befolyása erősebb.
Vetítsük ki ezt Európára illetve az európai emberre. Európa nem képes kikényszeríteni az európai keresztény-zsidó hagyományokon nyugvó értékrend elfogadását, már kevésbé vallásos/hívő - nem szereti és imádja Istent, nem képes előírni a bevándorló muszlimoknak, hogy jöhetsz, de akkor alkalmozkodnod kell a mi kultúránkhoz. Nincs kényszerítő erő, nincs rá törvény. A túlzott befogadással nem tudja megőrizni integritását, hagyományait, értékrendjét. Ergo, nem lenne szabad befogadni csak olyan mértékben, amilyen mértékben képes kényszeríteni a bevándorlókat, hogy az itteni értékrendhez alkalmazkodjanak.
"Az Írás fel nem bontható” – mondja Jézus. A bevándorlók befogadásának elvét akkor tarthatjuk fenn, ha a többi bibliai elvet is fenntartjuk. Különben, mint a Tóra előre jelzi is: „Ha pedig nem hallgatsz az Úrnak, a te Istenednek szavára, hogy megtartsad és teljesítsed minden parancsolatát és rendelését, amelyeket én parancsolok ma néked: …a jövevény, aki közötted van, feljebb-feljebb emelkedik feletted, te pedig alább-alább szállasz. Ő fog néked kölcsönt adni, és nem te kölcsönzöl néki; ő fej lesz, te pedig fark leszel.” (5Móz 28:15; 43–44)"
A fenti kifejtést vonatkoztasd Ferenc pápa megnyilvánulásaira aztán döntsd el, hogy kaptál-e választ vagy nem.