Regisztráció Elfelejtett jelszó

BTC

Hotibo

Na ez az amiben kezdek elbizonytalanodni, mert egyáltalán nem biztos hogy nem tud még innét is nagyot menni, már csak azért is, mert véges a mennyisége. Viszont azt a jó Isten se tudja megmondani, hogy hol lesz az a pont ahol már elkezd stabilizálódni az értéke.

Kockázat szerintem leginkább abból fakadhat, ha betiltják az elfogadását, vagy ha valamilyen módon gátolják, sarcolják a használatát. Esetleg ha feltörik, vagy megtámadják egyéb módon, bár ez nem túl valószínű a a felépítése miatt. Vagy ha beöntik, bár az csak időleges hatás lehet. Pro alapon viszont az is lehetséges, hogy a jövőben ez vagy valami hasonló "coin" lesz a világvaluta, és már egyes jegybankok, bankok már régen ott vannak mögötte a háttérben. Viszont az egy elborzasztó lehetőséget is felvet, hiszen így minden létező pénzt el lehetne inflálni, és egyben az adósságokat is.

Maradjunk annál a gondolatmenetnél, mi van ha tényleg elterjed az egész világon, és ugye korlátos a mennyisége, akkor bizony az értéke is nőni fog, sőt az lesz a normál állapota hogy nő, legalább is addig, míg nő az emberiség mennyisége, nőnek a gazdaságok, pedig ha belegondolunk jelenlegi rendszerek az állandó növekedésben működhetnek, sőt mindenki a GDP-t unszolja bármi áron. Ha nincs növekedés akkor mindenki pánikol, meg válság van....

Azt meg már tényleg meg se említem, hogy az MI, meg robotika felé rohan a világ, egyre másra kerülnek elő az alapjövedelmek gondolatai is. Itt közbe szúrnám, hogy igen is van érték már most is a BTC mögött, legalább is az én olvasatomban, a generált kereslet/kínálaton felül, ott van mögötte a számítási kapacitás, azaz energia+hardver. És vajon mi lesz velünk egy olyan világban, ahol a pénznek fix mennyisége van, a gépek meg megcsinálnak helyettünk mindent? Ahol exponenciálisan emelkedik a számítási kapacitás, tehát olcsón tud működni a bitcoin rendszere úgy is ha mindenki mindent ezzel bonyolít? Ahol már nem feltétel a növekedés? Lehet hogy ez már maga a technológia, társadalmi szingularitás első hullámai? Lehet hogy már benne vagyunk, csak észre se vesszük?

Elnézést a tudománytalanságokért, vagy ha valamit merőben rosszul látnék, ez csupán egy elrugaszkodott filozofálás, sem vételi, sem eladási javaslatot nem fogalmaz meg. Csupán vitaindítónak szántam, hátha egy egy okos ember is látja és hozzászól, kijavítja.

ui.:

(Aztán nehogy a végén a skynet vegyen meg minket kilóra a bitcoinjaiból.)