Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Igazságügyminisztériumnak írtam egy levelet...

matgab Előzmény: #781318

Tisztelt MBVK, Tisztelt Igazságügy Minisztérium!

Rendszeresen figyelem az MBVK által működtetett elektronikus árverési rendszert.

Szeretném jelezni problémám, miszerint minden egyes űrverési licitre való jelentkezés esetén a becsérték 10%-át el kell utalni mindig, minden egyes végrehajtónak külön külön, amit nem is lehet ott tartatni egy eesetleges következő licitig, hanem a végrehajtók minden esetben a licit lezárultát követően visszautalják.

Ez így ez minden egyes jelentkezés esetben általában 6000 forint költséget jelent a tranzakciós adó miatt.

Tekintettel arra, hogy ráadásul már a licit befejezését megelőző legalább 3 nappal el kell küldeni az előleg összegét és nem elég mondjuk az utolsó napon, ezért olyan licitekre való jelentkezés után is engem terhel a tranzakciós illeték összege, ahol már a licit lejáratát megelőzően már olyan szintre licitálták fel az árakat , ahol már amikorra a jelentkezésem aktíválják már nem is szeretnék részt venni a liciten a megemelt ár miatt!

Tekintettel arra, hogy ezzel a jelentkezési formával Önök rendkívül módon megdrágítják az esetleges licitre való jelentkezés költségeit , jelentős mennyiségű tisztességes potenciáis licitre jelentkezőt zárnak ki a licitben történő jelentkezés lehetőségéről, ami nem segíti hosszú távon sem az állam érdekét, sem a végrehatjók, sem az adósok érdekeit.

Javaslatom - tekintettel arra, hogy nyilván a 10% előleg összegét mint esetleges bánatpénzt kérik el jogosan a licitálóktól a következő lenne:

Vagy: Hozzanak létre egy olyan letéti alapot/ technikai számlát, ahova a rendszerben regisztrált tagok átutalhatnak bármekkora összeget mely értékének a tízszereséig licitálhatnak, viszont ezt az összeget nem utalnák minden esetben vissza a licitek lejártakor, hanem a licit lezárását követően azt új licitre igénybe lehetne újra venni, csak rendszerben rögzített kérés esetén utalnák vissza az összeget az eredeti bankszámlára.

Fontos lenne, hogy ezen letéti számlák ne végrehajtónként legyenek rögzítve, hanem egy közös alapja legyen a végrehajtóknak, ha az ember egyszerre több licitet kíván végrehajtani, akkor is tudja kezelni a rendszer, hogy még milyen maradék összeg erejéig tudok licitálni.

Vagy tegyék a tranzakciós adó alól mentessé azokat az utalásokat, amik végrehajtók letéti bankszámláira utalódnak ilyen jogcímeken!

Valamint az MBVK által üzemeltetett weboldal minőségével kapcsolatban is jelentős negatív észrevételeim vannak (pl. nem lehet rákeresni egy -egy adott kerület részre Budapesten belül, nem lehet egyszerre több kerület ingatlanjaira rákeresni (max egyesével egymás után), nem lehet minimum emeletet vagy maximum emeletet beállítani, nem lehet épület anyagra beállítani a keresést (Tégla , panel stb.stb) egyáltalán nagyon lassú az oldal motorja (lassan töltődnek be az adatok), ha egy adott licitet szeretnék elmenteni, hogy később rákeressek, azt nem lehet, mert nincs a licitekek egyedi weblinkjük, nem lehet beállítani, hogy a lezárt árverések közül csak a nem törölt árveréseket lássam stb.stb.

Az nyilván egy másik kérdés, hogy a végrehajtók az alapadatokat is hiányosan vagy rosszul töltik fel, néha borzalmas minőségű (feketet fehér szemcés, felismerhetetlen ) képeket tesznek fel, illetve az inatlanok megtekintésében a végrehajtók egyáltalán nem segítőkészek semmilyenszmpontból, még a weblapon feltüntetett látogatási iőpontok esetében sem (ami hivatalosan néha nem hosszabb, mint 5-10 perc).

Nem értem, hogy a végrehajtó kamara miért nem akarja a becsületesen licitálók érdekeit és tevékenységét elősegíteni, amivel mind az állam, mind az adósok és a végrehajtók is jobban járnának. Illetve értem vélem, de azért nálam még él a jogállamban az ártatlanság vélelme egy igazságügy minisztérium alá tartozó szervnél.

Tisztelettel várom válaszukat,