Re: tegyük fel hogy...
Előzmény: #512421Próbáltam, de két téma van rövidebben nem megy, így let 2x20, egyszer állam, egyszer magánszemély okán :)
Állami szinten szerintem a te kontextusodban a szufficitesség annyit tesz, hogy ne költsünk többet, mint amit megtermeltünk. Ez ebben a formában jól hangzik, csak nem biztos hogy erre gondolsz, hiszen az államnak joga van a saját pénzét elinflálni is. Amig pedig inflálni tudsz, addig az infláció mértékéig való "túlköltekezés" valójában a nullszalldó. Vagyis ha az infláció=hiány, akkor van nulla állapot, ha az infláció magasabb, mint a pénzromlás, akkor valójában szufficites vagy, függetlenül attól, hogy az egyenleged negatív, hiszen ebben az esetben ha van adósságod, akkor annak a mértéke és értéke abszolult értelemben csökkenni fog, még akkor is, ha nominálisan a számok növekednek a könyvekben.
A másik problémám az, hogy a szufficitességet nem szabad költségvetési, bevételi kiadási tételként kezelni, mert az tévútra visz, mert ha egy egységet akarunk vizsgálni (család, állam), akkor annak a költségvetés valójában csak egy része, mert nem a költségvetés mutatja meg a család/állam működőképességét, hanem a vagyoni helyzetének az alakulása.
Valójában a költségvetést nem is lenne szabad másnak nézni, mint a vagyon, a rendszer fenntartásának és erősödésének, növelésének szükségszerű működtetését, vagyis nemhogy nem célnak nem szabadna nézni, hanem egyszerűen csak eszköznek kellene kezelni. Pláne nem mindent ezen lemérni!
Ha pedig a vagyon, a lényeg szempontjából nézed, akkor máris látható az, hogy ha a vagyon csökken, miközben a költségvetés pozitív szalldót mutat, akkor az felélés, ha a vagyon TÖBBEL növekszik aközben, hogy a költségvetés negatív, az meg egy felhalmozás.
Ebben a kontextusban a hitelezés nem más, mint a casflow eltéréseinek a normális korrekciója, illetve a vagyonnövekedés alapja. Minden más uzsorázás és hazugság, amivel elfedjük a valós vagyoni helyzetet. (vö: magyaros mutogatás kölcsönből, eladósításból fogyasztás GDP növekedésben való kimutatása).
A szufficites költségvetésre törekvés és gondolkodás tehát az én szememben nem feltétlenül hasznos, szerintem pont nem a pénzügyi, hanem a vagyongazdálkodási kultúrát és módszertanokat kellene megtanulni, hiszen az előbbihez az emberek többsége nem akar és nem is fog soha érteni, az utóbbihoz viszont mindenkinek kellene érteni. Ha pedig nem cashflowt írsz, hanem vagyonmérleget, akkor sokkal jobban láthatod azt, hogy hogyan állsz, és vicces módon sokkal jobban tudod tervezni a pénzügyeidet is, hiszen akkor nem a pénzügyekhez akarod a vagyonod igazítani, hanem a vagyonhoz a pénzügyeket.