Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #468367

A helyzet az, hogy ez egy rohadt nagy bullshit akárhogyan nézzük.

Egy tulajdonos ugyanis TULAJDONOS és nem döntéshozó, bármennyire is szeretik ezt a neoanarchisták összekavarni. Ahogy már kifejtettem, az állam számára egy tulajdonlás és valaminek a birtoklása NEM A PROFIT(!)ban mérhető le, ennek megfelelően az úgynevezett szabadrabló imperialista logika szerint az állam "nem lehet jó tulajdonos", holott valójában pont EZÉRT lehet jó tulajdonos. Ezt egyébként egyre több kapitalista cég is felismeri, azaz nem feltétlenül a profit maximálására törekszik, de sajnos a legnagyobb multik már csak önmaguk növelésére törekszenek, önjáról monsterekké váltak, amelyek akár országokat is képesek maguk alá gyűrni, lásd péládul a Monsantot.

Innentől azt mondani, hogy pont az állami cégek lennének azok, amelyek politikai érdekeket szolgálnak ki, az valójában alattomos hazugság, ugyanis valójában éppen az látható, hogy ma már ott tartunk, hogy egyes vállalatbirodalomak és monsterek DIKTÁLNAK A POLITIKÁNAK, azaz messze nem arról van szó, hogy az összefonódás és a mutyizás károkat okozhat, hanem arról, hogy egy kormány sem elég erős szembeszállni ezekkel a pénzügyi-financiális-gazdasági hatalmasságokkal.

Mindezektől eltekintve, Magyarország esetében aztán tényleg jól látható az, hogy ha nincs állami tulajdon, akkor még erősebb lesz a összefonódás a politika és a kiszolgáló között, hiszen innentől kezdve gyakorlatilag az fog nyerni, aki a legtöbbet osztja vissza. Azt hiszem a Strabag példáját elég felhozni, és ezen keresztül megérteni, hogy hiába nem volt akkor már autopályaépítő a Vegyépszer (és éppen ezért) ez nemhogy csökkentette volna a költségeket, vagy éppen a pártfüggést, hanem valójában növelte azt és még magasabbak lettek a költségek amellett, hogy az állam számára fontos szempontok is eltűntek a rendszerből.

Az államnak nem kell és nem szabad kapitalista módon gondolkodnia a tulajdonával kapcsolatban abban az értelemben, hogy a profitra törekedjen. Az államnak úgy kell gondolkodnia, hogy a tulajdona a legnagyobb hasznot hozza az ORSZÁG és az EMBEREK számára, de ezt nem direkt anyagiakban kell lemérnie. Ha például mindezen tulajdon felhasználása foglalkoztatottság növelést jelent, akkor bár látszólag kevesebb a "profit" hiszen felesleges munkaerőt szív fel, valójában a társadalmi haszna óriási, hiszen társadalmi problémákat számol fel.

És mielőtt valaki a kommunizmust kezdené vízionálni, gyorsan jelzem, hogy ezt egy bizonyos Keynes nevű úriember "találta fel", vagy éppen Henry Ford és alkalmazta sikerrel a kapitalizmus megerősítése és fennmaradása érdekében.