Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

TrendMan Előzmény: #455804

Köszönöm, ennek van értelme, amit leirtál.

De nem lehet, hogy ez csak egy délibábhoz vezet, olyan úthoz, mint Argentina:

http://gaucsogyik.postr.hu/argentina-vs-magyarorszag

Vakmajom mai bejegyzéséből:

"Egy színes, laza stílusban írt, igen felkészültnek tűnő utazóblogot találtam Argentínáról. Akad egy fejezet az argentin gazdaságról, ami ugye a populisa gazdaságpolitikának, az állandóan túlköltő államnak köszönhetően a permanens lecsúszásban van, időkénti összeomlásokkal, majd átmeneti feltápászkodásokkal, az állami pénznyomtatás (fedezetlen pénzkibocsátás) következtében magas és nagyon magas inflációs hullámokkal. Argentinában élni tán nem is olyan rossz, viszont megtakarítónak lenni rémálom, kifoszt a rabló állam.

"A szociális segélyekkel sem bánik kevésbé bőkezűen az állam. Itt is létezik közmunka, napi 4 óra melóért havi 1200 pesót (64 ezer forintot) kapnak, szemben a magyarországi 28500-al. Akárcsak Magyarországon, állítólag itt is létezik megélhetési gyerekvállalás, itt egy gyerek után 230 peso (12 ezer forint) jár. Bár egyáltalán nem jártam szegényebb részeken, de ilyen olcsó rezsi és ilyen szociális segélyek mellett nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy sokan szarabbul éljenek, mint a kelet-magyarországi és ormánsági cigányok. Az egészségügy is ingyenes, viszont Magyarországgal ellentétben nincs hálapénzezés.

De még itt sem ér véget az állam pénzszórása, például minden egyes argentin középiskolás és tanár ingyen laptopot kap, az állami támogatásnak köszönhetően pedig bárki kaphat kamatnélküli hitelt autóvásárlásra. Egyszerűen nem értettem, hogyan lehet ennyi pénze az államnak, adók alig jönnek be, miközben például a magyar gazdaság két fontos bevételi forrásának tekinthető feldolgozóipar és a multik szolgáltató központjai itt egyáltalán nem jellemzőek, a külföldi cégek továbbra is elkerülik az instabilnak tartott argentin gazdaságot.

Bárkit kérdeztem, maximum olyasmiket tudtak mondani, hogy a szója- meg a marhahúsexportból van erre pénz, de egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy a gazdaság 9 százalékát kitevő mezőgazdaságban ennyi pénz lenne, pláne, hogy a marhahús nagyobb részét országon belül értestesítik, természetesen dotált árakon. Arra jutottam, hogy csak egy magyarázata lehet ennek, az állam gátlástalan pénzgyártása, ami kb. 25 százalékos inflációt generál, amit egyébként hivatalosan 10 százalékosnak görögösködnek.

És emiatt, tíz évvel a gazdasági összeomlás után, már láthatóak az újabb krízis első jelei, hiába nő a gazdaság öt éve 9 százalék körül. Az éveken keresztül 4 pesó = 1 dollár árfolyam az elmúlt hetekben gyengülni kezdett, korlátozni kezdték a peso visszaváltását, elkezdték limitálni a dollár vásárlását és az újságok hetek óta azzal vannak tele, hogy milyen állami támogatásokból vágnak vissza. Bár nehéz elképzelni egy akkora szopást, mint 2001-ben (amikor a peso leértékelése miatt az emberek elvesztették megtakarításaik 75 százalékát, miután elbarikádozták a bankokat, hogy ne tudják kivenni megtakarításaikat), de azt is, hogy rövid időn belül ne jöjjön megint az argentinumnak számító gazdasági összeomlás."

Argentina annyi pénz teremt magának, amennyi tetszik.

ooooooooo

Nem lehet, hogy ez a könnyebbik út, amelyik annyira kivánatosnak tűnik, hogy még Szabadságharcot is érdemesnek tűnik inditani érte ? ... és az út végén a stabilitás helyett ott egy olyan hiperinflációval. váratlan állami adományokkal és összeomlással tarkitott világ, mint Argentina?

Nem lehetséges, hogy az az út a helyes, ahol tárgyalásos konszenzusra van szükség érdekellentétben álló felek között bel- és külföldön, nyilt kommunikációval a közvélemény felé is, a különféle társadalmi csoportok szempontjainak az összehangolásával, önmagunk vállalásával és nem a hatalomhoz való makacs ragaszkodással, ugyanakkor közép- és hosszűtávon belátató fejlődéssel?