Re: nincs cím
sbbacsi Előzmény: #293532Nem a technikai megoldásokra gondolok. Ez működik, ha van tere.
A példát úgy értem, hogy - szigorúan határesetben - mit csinálsz 6 (7-8-9?) mrd emberrel, ha van hitel, pénz, működő pénzpiac... (persze ezek akkor már rég nem működnének, csak most határesetről beszélek, ha egyik napról a másikra történne a felébredés), de nincs étel (elegendő), olaj ill. ezzel ekvivalensen energia, amivel még elő lehet állítani. Ilyen környezetben mennyit ér egy autóipari rv? Vagy egy tech? Bank?
Szerintem most hitelből olcsó minden és abból pörög a világgazdaság 70%-a. Mert más korlátozó tényező jelenleg nincs. De már a határán vagyunk a mai technológiákkal és ha más fog korlátozni, a termelési oldalról (vagyis energia és nyersanyag) az egész beomlik.
Még egyszer a példa: Lásd a pillanatok alatt "felező" autóipart. Nincs rá valós kereslet. Ami húzza. És hirtelen megfordul a képlet, amit ez nincs, vagy a másik (termelési) korlátozó tényező képe jön. Onnantól meg rég rossz. Lehet, hogy van profit meg jó termelékenység is a válságot kihasználó cégeknél, de a többi meg csődbe ment és 10% munkanélküli. Ez ezekből a mutatókból nem látszik. A maradék meg hitelből vesz továbbra is, ill. abból (állami) dolgozik.
10% munkanélküli. Adj nekik munkát... ne hitelből, hanem a rendeset. Gyártsanak autót megint vagy plazma TV-t... 10 év múlva hol tartunk majd? Vagy 50 év múlva? Alapanyag és energiaárak (és az addícionális hatásuk, mondjuk üvegház és a termést is elviszi vmi pár évig...)? Ilyen esetben jön a lejtmenet megint, mert drágán se autóra se plazmatv-re nincs szükség. Termelés off, munkanélküliek megint, kereslet még kisebb. Persze hitelből lehet megint újat álmodni lökni a mókuskeréken, de egyre kisebbet fordul... ez már a mostani állami eladósodottságon és GDP adatokon is látszik... nomeg én 1-2 ilyen kör után már nem adnék hitelt sem. :(
Lehet, hogy nagyon leegyszerűsítem és nagy a lépték, de szerintem ebben a csillapodó hullámban mozgunk és egyre jobban lassul.
Leng az az inga, csak az egyik oldalon kezd közelíteni egy fal. :(