itt a mester terv
TrendManMesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek ? leleplezték a Világbank tervét
A Világbank bemutatta a nettó nulla kibocsátású az agrár-élelmiszeripari rendszerről szóló tervét, amely egy diplomáciailag stratégiai fontosságú pillanatban jelenik meg, mivel a Párizsi Megállapodáshoz csatlakozott országok 2025 végéig készülnek éghajlatvédelmi terveik aktualizálására. A szervezet azt szeretné, ha a tisztviselők nagyobb figyelmet fordítanának a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatokra, amelyeket szerintük sokáig elhanyagoltak és alulfinanszírozottak.
A jelentés arról ír, hogy az országoknak évente 260 milliárd dollárt kell ezekbe az ágazatokba irányítaniuk ahhoz, hogy komolyan vegyék az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett vállalásaikat. A Világbank szerint a kormányok részben betömhetik ezt a hiányt, ha a vörös hús és a tejtermékek támogatását az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású alternatívák irányába terelik.
Az átállás az egyik legköltséghatékonyabb módja annak, hogy a gazdag országok csökkentsék az erősen szennyező élelmiszerek iránti keresletet ? állítja a tervezet.
Az eredmény lényegében az éghajlati hatások beárazása lenne az élelmiszerárakba.
?Az állati eredetű élelmiszerek teljes költségalapú árazása, amely tükrözné azok valódi klímaköltségeit, versenyképesebbé tenné az alacsony kibocsátású élelmiszereket? ? áll a jelentésben, amely hangsúlyozza, hogy a növényi alapú étrendre való átállással kétszer annyi bolygót melegítő gázt lehetne megtakarítani, mint más módszerekkel.
Lényegében azt javasolják, hogy a vörös hús ? például a sertés-, a marha-, a juh-, a ló- és a vadhúsok ? termelése helyett az államok a baromfitenyésztést támogassák, amelynek kisebb az ökolábnyoma. Ugyanígy kevesebb forrást engednének a tejtermékek gyártásának finanszírozására is.
Tehát a Világbank terve szerint drágábbnak kellene lennie a vörös húsoknak és a tejtermékeknek, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük.
A hús- és tejtermékek iránti kereslet az agrár-élelmiszeripari kibocsátások közel 60 százalékát teszi ki. Julian Lampietti, a Világbank mezőgazdasági és élelmiszeripari globális gyakorlatának globális elkötelezettségért felelős vezetője óva intett attól, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektessenek arra, hogy ?mit nem szabad tenni?, és nagyobb figyelmet irányítana arra, hogy ?mit kell tenni?, és az árak növelése szerinte hatékony eszköz lehetne