Hozzászólás
tozsdenyulérdekes cirkalmakat vett a beszélgetés, annyit azért hozzátennék, hogy az irracionális félelmet szerintem nem sikerült értelmeznetek, legalábbis példát még nem olvastam rá, csak racionálisat. A racionális esetben van racionális oka, és hatását tekintve pozitív, vagy legalábbis nem negatív, a túlélést, sem a mindennapi életet nem gátolja túlzottan.
Mondok egy példát én, egy bölcsödébe viszel -e fegyvert, mert a bölcsisek letámadnak, és ez a félelem van-e olyan hatással, hogy megelözö támadásként lelövöd mindet, esetleg hiába van fegyvered is, a bölcsi kapuján sem lépsz be, mert nem mersz, lebénulsz...
Ez irracionális, mind ok szempontjából, mind hatás szempontjából, na valami ilyesmi a fóbia...
És lehet kondicionálni egészséges embereket is, hogy fóbiájuk legyen a bölcsisektöl.
Ahogy a fóbiát is le lehet küzdeni.
Pl azok, akik jártak és eltöltöttek idöt muszlim országban, vagy jelentös kisebbséggel találkoznak és élnek együtt naponta, azok másképp viselkednek, mint azok, akik csak olvasmányos élményeik és félelemkeltö propaganda alapján tudnak viszonyulni.
És vegyük észre, hogy mindezzel semmit nem mondtam, arról, hogy mi racionális és mi nem :)
Lehet akár elektromosság, atomenergia, autó, kommunista, liberális, szovjet, pandamaci stb,