Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

tigus Előzmény: #485847

Az fontos, hogy a mérleg egyensúlyban legyen:)

alapvetően az egyensúly a lényeg. mostanában elég sok negatívum jelent meg a topikban.

sajnos van (volt) is alapjuk.

nézzük a pozitív oldalt is, az egyensúly érdekében. :)

Az EETEK akvizíció megítélését érdemes lehet körbejárni.

Azt le kell szögezni, hogy román beruházások helyett választották, és nagyjából a magyar kötvényprogrammal finanszírozták, azaz szinte teljesen idegen tőkéből.

A vételár 21 millió eur, ehhez hozzájött 4,5 millió átszervezési költség vagyis az akvizíció teljes költsége 25,5 millió eur (legalábbis a 2011-es szeptemberi közzététel szerint) Némi zavart kelt, hogy a Q4-ben szerepel 2,6 milliós Eetek-kel kapcsolatos tranzakciós költség. arról nem tudni, hogy ez a 4,5-ből van, vagy afeletti költség.

így hozzáadjuk inkább, vagyis a beker érték 28,1 millió.

mit kap a cég cserébe? fizikailag tudjuk a lengyel és magyar elemeket.

lengyel: mieleci erőmű, ipari fogyasztók és teljes Mielec város, meg gorlicei piac.

magyar: a Rába-projekt 2022-ig szerződéssel biztosított. legnagyobb vevők: Rába, Audi, Dana és a körülöttük lévő ipari park.

vagyis első ránézésre nagyon helyesen alapvetően ipari fogyasztói piacot vettek, ami most jelentősen csökkenti a magyar önkormányzati, illetve a román lakossági és önkormányzati piacban rejlő kockázatokat.

vagyis stratégiailag jó lépésnek tűnik.

még a számok sem mutatnak (persze a tényszámoknak kell ezt megerősíteni) rossz képet.

2010-ben az E-star lengyel részlege 3 millió eur Ebidtát, míg a magyar 3,5 milliót (beszámoló alapján csak 1 millió eur-t de az eetek holding bérlei díj, plusz egyebekkel elvitt 1,5 millió eur-t) termelt.

2011-re a tervek szerint a lengyel ebidta 2,9 millió, a magyaré 2,2 millió, összesen 5,1.

a módosított vételár ennek fényében 5-5,5x Ebidta.

azonban történt egy jelentős fejlesztés lengyeleknél (mondani se kell, ez is a román projektek rovására), a mieleci gázmotorok 8 millió euros (fele támogatás,fele hitel) beruházása, ami jelentősen megdobhatja az ebidtát. ennek egyébként már láthatóak némi jelei is.

2012-ben így a lengyel projekt akár 5,8 millió ebidát is hozhat a tervek szerint (ez összecseng az előrejelzéssel, ami 5,1 milliós, mert útközben kiderült, hogy sikerült kiépíteni egy 0,8 milliós szervezeti költséget (vízfej).

a magyar részleg 2012-es terve 2,6 millió ebidtát tartalmaz, amihez különös beruházás nem szükséges.

összegezve óvatos becslés alapján az eetek 7 millió eur ebidtát hozhat évente. ezzel szemben kb. 7 millió eur hitel lehet benne, vagyis részleg szinten itt még lenne tér hitelfelvételre (Ebidta 3x-ig)

azonban nem szabad elfelejteni, hogy a teljes magyar kötvényprogram finanszírozta a megszerzést, így évi 3 millió eur kamatköltséget kell kitermelnie. ezt levonva marad 4 millió eur a likviditáshoz való hozzájárulásként. (önmagában nem tudja kitermelni a rövidebb (1-3év) futamidejű kötvény visszafizetését, de hozzátud járulni, illetve hitelképesnek tűnik ez az eredménytermelési képesség.)

Az szinte biztos, hogy a román projektek fejlesztéséhez, (ami egyrészt azonnali jelentős, de egyszeri ebidtát hoz, másrészt a hatékonyságjavulás miatt hosszabbtávon is pozitív ebidta termelőre fordul) valóban kellene plusz pénzügyi forrás.

ha ezt nem sikerül megszerezni, akkor tényleg bekövetkezhet, hogy projekt eladásokat is lehet látni ebben az évben. nem eetek, hiszen ő a koronagyémánt, szerintem nem is magyar, inkább románra gondolok, ami jelenleg nem hoz pénzt, de fejlesztéssel sokat hozhat, ami érték lehet egy vevőnek. szóval román, azon belül is én Zilah-ra tippelek (nemrég egy másik energiás cég megvette a zilahi hőerőművet E-star elől, így van némi kapcsolódási pont).

A havi jelentés erős lengyel (0,85 millió eur) és magyar (0,6 millió eur, úgy, hogy havi Resz 0,1 millió eur bérleti díjat fizet), valamint a gyenge román adatai megerősíteni látszanak a fentieket.

A nagyon hideg február miatt valahol 1,3-1,4 millió körül kellene alakulni a havi ebidtának (mínusz a leépítés egyszeri költségei, amit illene külön megadni az értékelhetőség szempontjából)