minden robotoshoz kerdes
rbbj11Én elindítanék egy beszélgetést, ahol arra keresem a választ, hogy egy robotkereskedéstől érdemes-e hosszúő távon vagy bármilyen időtávon jelentős többlethozamra számítani? Ha igen, miért?
Elöljáróban megjegyzem, hogy számos robottal kereskedtem már, ismerem a fejlesztési módjaikat, ismerem a vásárolható verziók egy jó részét stb. Ezt csak információnak, hogy ne kelljen olyan beszélgetésbe is belemenni, ami szükségtelen.
Én ahogy telnek az évek, egyre egyszerűbb vagyok, egyre egyszerűbb logikával. Ha van egy átlaghozama pl. a rv-indexeknek, az az ottani befektetési és mostanában leginkább spekulatív döntések eredője. Nyilván e játékban sokan vesztes oldalon vannak, sokan nyertesen. Ha amerikai piacból indulunk ki, és elfogadjuk, hogy a kötések 70%-át és/vagy a játék eredményének 70%-át robotok adják, kezdetnek érdemes elgondolkozni azon, hogy mi a maradék 30%? Én jó esélyt látok rá, hogy ezek hosszútávú, befektetői döntések, Warren Buffet és tsai-hoz hasonló vásárlások. Ezek hozama tudjuk, hogy hosszú évek óta legalább az évi átlagos indexgyarapodást hozzák, tehát a maradék 70% eredményeredőjére feltételezhetően nincsenek nagy befolyással, abból nagy profitot nem hasítanak ki, de fordítva se.
Tehát a 70% eredmény eredője is jó eséllyel a piaci átlaghoz közeli, sőt, inkább talán alatta is van, ami 2011-ben durván évi 5%-ot jelentett.
A volatilitás megnövekedése utalhat is a robotkereskedés nagyon felpörgött szórásaira, de ez a lényegen nem változtat, minden robotstratégia átlagolva és összegezve nem képes meghaladni a piaci átlagot.
Ha ez így van, akkor mekkora esélyt lát itt bárki arra, hogy éppen az általa favorizált robot lesz képes többszörösét elérni a profi fejlesztők világában létrehozott masinák közül?!
Ha azt mondja bárki, ok, még azelőtt vált, hogy az eredmények leromlanának, az is furcsa gondolatokat ébreszt: mégis mennyi az esély rá, hogy tartósan sikeresen egy átlagos tehetségű spekuláns ismeri fel a váltás szükségét időben, még mielőtt a többség ugyanerre a következtetésre jutna??? Ráadásul a piaci nagy szereplők az átlagosnál jobb fejlesztő és alkalmazó gárdával dolgoznak, tehát ők a robotkereskedésben jó eséllyel sikeresebbek lesznek.
Ha vki nem programozó zseni és nem Steve Jobshoz hasonló kaliber, én csak arra tudok jutni, hogy hosszú távon bármely robotstratégiával jó eséllyel a piaci átlag alatti hozamokat fog elérni.