Az alábbi néhány pontban foglaltam össze azokat az általános tanácsokat, amiket kezdő kereskedőknek ajánlanék. A lista nem teljes, ha eszembe jut még valami, majd kiegészítem.

1, Soha ne hidd el senki állításait feltétel nélkül!

Főleg akkor ne, ha azok túl szépek, vagy csábítóak. Mindig próbálj meggyőződni más forrásból az kijelentések valóságtartalmáról, és hitelességéről.

2, Ne függj senkitől!

Tanulj meg önállóan kereskedni! Ne legyen szükséged harmadik félre ahhoz, hogy kereskedési döntést tudj hozni. Olyan kereskedési rendszert tanulj meg sikeresen üzemeltetni, ami nem függ sem brókertől, sem időtávtól, sem instrumentum fajtától. Ne hagyatkozz mások elemzéseire, kereskedési ötleteire, szignáljaira, vagy programjaira. Soha ne szolgáltasd ki magad teljesen automata, vagy félautomata rendszereknek.

3, Ne akarj minden kereskedési stílusban, és mindenféle instrumentumon profi lenni!

Válaszd ki azt a terméket, vagy termékcsoportot, amit behatóan meg kívánsz ismerni. Nem lehetsz egyformán jó kereskedő részvényen, opción, devizán, árutőzsdén, és állampapír piacon egyszerre. Döntsd el, a te életritmusodhoz, mentalitásodhoz, és személyiségedhez melyik kereskedési időtáv illik a legjobban. Ha nem megy a napon belüli kereskedés (daytrade), próbálkozz hosszabb időtávokkal (swingtrade), vagy fordítva. Ha megtaláltad a neked leginkább megfelelő piacot, és időtávot, kizárólag arra specializálódj! Válj a kiválasztott terület, és időtáv mesterévé. Sokkal többet fogsz majd így keresni, mintha mindenhez értenél egy kicsit.

4, Tanulj azoktól, akik hitelesek, maguk is aktívan kereskednek, esetleg kizárólag ebből is élnek!

Sok oktató magából az oktatásból él, és nem a tényleges kereskedésből, amit egyébként oktat. Ha mástól szeretnél tanulni, csak olyan oktatót válassz, aki maga is aktívan kereskedik, és hajlandó hiteles kimutatást adni az eredményeiről. Rendelnél egyedi bútort egy referenciával, katalógussal nem rendelkező asztalostól? Ugye nem. Járj tőzsdeklubokba, és tőzsdés rendezvényekre. Ismerkedj olyan emberekkel, akik valóban ebből is élnek, fogadd meg tanácsaikat, és igyekezz hozzájuk hasonlóvá válni.

5, Használd ki a demó számla nyújtotta lehetőségeket!

Kezdőként, kerüld azokat a piacokat, kereskedési platformokat, és brókereket, ahol nincs demó számla lehetőség. Ne kereskedj valódi pénzzel addig, amíg nincs kialakult kereskedési stílusod, olyan saját, egyéni kereskedési szabályrendszered, amivel tartósan, és stabilan, „virtuális” nyereséget tudsz termelni. Ha demón nem megy, élesen még annyira sem fog menni! Ne hidd el a brókerednek, és a „jóakaróknak”, hogy a demó, csak a platform kezelésének megtanulására való. A brókered csak akkor kap utánad jutalékot, ha valódi pénzzel kereskedsz. A „jóakaróid” pedig legtöbbször, a saját éles számlás kereskedésük ellenére sem nyereségesek.

6, Csináld minél egyszerűbben!

Olyan kereskedési rendszert alkalmazz, amit könnyű átlátni, és üzemeltetni. Szabályai világosak, és egyértelműek. Elsősorban az árfolyamgyertyák mozgásaira összpontosíts, mert azok mutatják számodra a jelent. Ne pedig az indikátorokra, mert azokból csak a múltat látod. Soha ne használj túl sok indikátort, mert jelzéseik elvonják a figyelmed az árfolyamról. Ezek a jelek ellentmondásosak is lehetnek, és a túl sok ellentétes információ akár döntésképtelenné is tehet téged.

7, Mindig előnnyel lépj a piacra!

Keresd azokat a helyzeteket, amikor az egyik iránynak nagyobb a valószínűsége, mint a másiknak. Lehet ez egy kialakult trend, általános piaci hangulat, vagy más piacbefolyásoló tényező, ami a te oldaladra billentheti a mérleg nyelvét.

8, Légy kitartó, elkötelezett, és szeresd, amit csinálsz!

Ha eldöntötted, hogy ez az a tevékenység, amit csinálni szeretnél, ne hagyd, hogy bárki, vagy bármi eltántorítson az útról. Több ezer órát kell majd a grafikonok tanulmányozásával töltened, mielőtt tudatosan kezdenél sikereket elérni. Ezt nem lehet kényszerből megtanulni, csak úgy, ha szereted, és élvezed azt, amit csinálsz.

9, Ismerd meg önmagad, tudatosan fejleszd a személyiségedet!

A siker nagy részben múlik az önfegyelmeden, és az önkontrollodon. Ismerned kell erősségeidet, gyengeségeidet, és ezeket folyamatosan fejlesztened kell a pozitív irányban. Türelmetlen vagy? Gyakorold a türelmet. Könnyen elragadnak az érzelmeid? Összpontosíts arra, hogy tudatosan uralkodni tudj felettük, és amikor szükséges, akaratlagosan is irányíthasd őket.

10, Az alapján hozz kereskedési döntést, amit látsz, ne pedig az alapján, amit gondolsz!

Ne próbáld meg előre kitalálni, mit fog csinálni a piac. Ne vetítsd ki a várakozásodat a grafikonra. Mindig az éppen aktuális mozgásnak megfelelően hozz kereskedési döntést! Ne akard előre megjósolni hol lesz a piac 1 óra, vagy 1 nap múlva. A technikai elemzés alkalmazása, és a chart olvasása több mint puszta találgatás.

11, Vállald a személyes felelősséget!

Minden döntésedért te magad vagy a felelős, akár nyersz, akár veszítesz. Lásd be, ha hibáztál, nincs igazad, és fogadd el, ha nem az elképzeléseid szerint alakulnak a dolgok. Hibáiddal azonnal szembesít a piac veszteség formájában. Fogadd el, hogy nincs ráhatásod a piaci mozgásra. Kontrollálni, csak a kockázatot, és önmagadat tudod.

12, Mindig legyen kereskedési terved!

Legyen pozíciód, beszállási, kiszállási pontokkal, várható hozammal, veszteség minimalizálással, és profit maximalizálással! Legyen vészforgatókönyved arra az esetre is, ha a dolgok mégis rosszul alakulnak, és előre határozd meg mekkora veszteséget vagy hajlandó elviselni! Mindig használj STOP LOSS megbízást, vagy valamilyen más formában kontrolláld a lehetséges veszteség mértékét!

13, Elemezd ki a lezárt tranzakcióidat!

Utólag vizsgálj meg minden kereskedést, mit csináltál jól, és mit rosszul. Tanulj a saját hibáidból, hogy újra ne kövesd el ezeket. Vezess kereskedési, és mentális naplót, hogy később is tanulmányozhasd őket.

14, Ne üldözd a piacot, és ne próbálj meg bosszút állni, vagy elégtételt venni rajta!

Ha elmúlt a kedvező beszállási lehetőség, ne fuss utána. Mindig jön másik alkalom, várd ki a következőt. A piacon lehet veszíteni, lehet nyerni, de visszanyerni soha. Ne tekintsd a piacot az ellenségednek, akin bosszút kell állnod, elégtételt kell venned, mert a piac úgyis legyőz téged!

Forrás: http://zoolitrading.com

Kövess minket Facebookon!